• Nem og gennemskuelig handel
  • Sikker betaling
  • Køberbeskyttelse på op til 10.000 kr.
Søg
Menu

Guide: De danske nationalparker


Af Pernille Østergaard Poulsen

Jagten på det næste natureventyr starter ofte med et kig til udlandet – men faktisk byder Danmark på hele fem enestående nationalparker, som alle fortjener en plads helt i toppen af jeres personlige bucketliste. Lige fra de storslåede fugletræk ved Vadehavet til de dramatiske klitter i Thy, og fra de bløde bakker i Mols Bjerge over det åbne landskab i Skjoldungernes Land til de dybe skove i Kongernes Nordsjælland. Hver park har sin egen unikke appel og byder på mindeværdige oplevelser for alle.


1. Nationalpark Vadehavet

Berømt for sine spektakulære fugletræk og status som UNESCO-verdensarvssted.
Vær vidne til et af naturens mest betagende skuespil, når millioner af trækfugle hvert år samles til træk, og det storslåede naturfænomen sort sol opstår. Med sine 1.466 km2 er Nationalpark Vadehavet den største i Danmark, og det betagende UNESCO-verdensarvssted er en uovertruffen destination for særligt fuglekiggere og naturfotografer. Trænger I til flere oplevelser, kan I også tage på sælsafari og opleve de mange spættede sæler, der søger ind mod kysten, eller I kan tage en tur rundt i Tøndermarsken, der er Danmarks største sammenhængende engområde.

2. Nationalpark Thy

Danmarks første nationalpark og kendt for sine vidstrakte kystlandskaber og klitheder. 
Oplev det rå og vilde Thy, hvor naturen hersker ubestridt. Tilbage i 2008 blev Nationalpark Thy udnævnt som den første Nationalpark i Danmark, og det er et helt særligt sted, hvor den kraftige vind fra kysten igennem årtusinder har skabt helt unikke landskaber med dramatiske klitter og smukke søer. Mærk suset fra det brusende Vesterhav ved Klitmøller, og tag på jagt efter brølende krondyr og dansende traner i klitlandskabet. Området er særligt ideelt for naturelskere og eventyrere, der søger en ægte vildmarksoplevelse.

Hvad er en nationalpark?

Danske nationalparker afviger en anelse fra, hvad de fleste kender fra udlandet, men omfatter dog som i de fleste udenlandske nationalparker nogle af landets mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Foruden naturen omfatter de danske nationalparker også det kulturhistoriske landskab.
Nationalparkernes primære formål er at bidrage til at bevare og styrke natur, landskaber og kulturhistoriske værdier. Nationalparkerne skal også bl.a. understøtte forskning og undervisning, friluftsliv og formidling, øge bevidstheden om værdierne og understøtte en udvikling til gavn for lokalsamfund og erhverv.

3. Nationalpark Mols Bjerge

Historisk område, der er kendetegnet ved sine unikke istidslandskaber. 
Nationalpark Mols Bjerge er særligt kendt for sit maleriske istidslandskab med morænebakker, dødishuller og slugter, som er skabt over millioner af år. Parken er derfor også fyldt med vandreruter, der går forbi både naturskønne og historisk betydningsfulde steder - bl.a. fra Anden Verdenskrig, hvor modstandsbevægelsen benyttede området til våbennedkastninger. Støder I på stednavne, der lyder bekendte, på jeres tur rundt i parken, skyldes det nok, at Tolkien hentede inspiration fra netop dette imponerende naturområde til sit ”Ringenes Herre”-univers, herunder Hjelm Dyb og Isgård.

4. Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Kombinerer dybe skove og søer med historiske bygningsværker, der afspejler Danmarks royale arv. 
Udforsk den aristokratiske charme i Nationalpark Kongernes Nordsjælland, hvor skovklædte områder og glitrende søer omkranser storslåede slotte. Parken er hjemsted for nogle af Danmarkshistoriens største royale skatte, herunder Fredensborg Slot, Esrum Kloster, Frederiksborg Slot og det UNESCO-optagede Kronborg. Området er også et paradis for naturelskere med sine omfattende skovområder, såsom Gribskov, der er en af Danmarks ældste skove, samt landets to største søer, Arresø og Esrum Sø.

5. Nationalpark Skjoldungernes Land

Rig på historie og med landskaber, der er inspireret af oldtidens skjoldunge-sagn. 
Nationalpark Skjoldungernes Land er opkaldt efter kongeslægten Skjoldungerne, som ifølge sagnet rådede over Lejre i jernalderen og vikingetiden. I nationalparken smelter sagn og natur sammen i skøn harmoni, og I kan bl.a. udforske gamle gravhøje og ruiner eller tage på naturskønne vandreture blandt fjorde, strandenge, skove, søer og moser. I kan også lægge vejen forbi Roskilde Fjord, hvor I finder et enestående fugleliv, eller Roskilde by, hvor I bl.a. kan besøge Roskilde Domkirke, som er på UNESCO’s verdensarvsliste.

Aktuelle ophold